↑ Terug naar De Kleufkluppels

Historie

Blaaskapel ‘De Kleufkluppels’

 

Algemeen:
Blaaskapel “De Kleufkluppels” is opgericht in  1968 en  staat sedert 1970   onder  leiding  van Paul Lummen.
Een aantal muzikanten van de fanfare spelen naast het orkest tevens in deze blaaskapel.
Het repertoire van deze groep bestaat uit o.a. Egerländer-, Tiroler-, Tsjechische- en Joegoslavische volksmuziek.
Een keer per jaar organiseert de kapel een optreden voor eigen publiek, waarbij men tevens gastkapellen uitnodigt. Dit gebeuren, dat wijd en zijd een zeer goede naam heeft opgebouwd, staat bekend onder de naam “Frühschoppen ” bij Tante Sien en wordt elk jaar gehouden in het 3e  ‘volledige’ weekend in augustus.
Daarnaast treedt de kapel 1 à 2 keer per jaar  kosteloos op voor niet commerciële instellingen zoals bejaarden- en verzorgingstehuizen.

Oprichting:
De blaaskapel van de muziekvereniging “St. Cecilia” blaast al heel wat jaren een behoorlijk toontje mee in de regio en ook ver daarbuiten.
De oorsprong van deze kapel gaat terug naar november van het jaar 1968. Na een dropping van de muziekvereniging staken enkele van de ‘oudere’ muzikanten o.a. G. Oude Luttikhuis (Teus Mast), G. Lummen, J. Harmelink (Hostie Jan), G. Kempers ( ‘t Hoepel), G. Booijink (Tuut’n Smid), F. Nijhuis (Kleissen Frans) en G. Roordink de koppen bij elkaar en kwamen met het idee om binnen de plaatselijke muziekvereniging een boerenkapel op te richten.
In vroegere jaren had men ook wel optredens verzorgd bij plaatselijke  evenementen, maar er was toch geen sprake van een vaste formatie.  Wel was dit “balbloazen” de achterliggende gedachte.
Diezelfde avond nog vond men tien muzikanten die bereid waren om hun beste beentje voor te zetten. Direct tijdens de 1e repetitie al, waren de muzikanten zeer enthousiast over dit soort muziek. Al was Gerard Faas niet echt ‘gelukkig’ met zo’n kapel, wel zag hij in dat de muzikanten hierdoor thuis veel meer gingen repeteren. De motivatie en het plezier werd er enorm door vergroot.

Na een klein jaar onder leiding van dhr. Faas gerepeteerd te hebben, werd in de nazomer van 1969 de leiding overgenomen door de oud dirigent van St. Cecilia, Willem Holtman uit Vriezenveen.
Op 23 maart 1969 is het eerste optreden van de kapel tijdens de jaarlijkse donateursavond. Aangezien men nog geen officiële naam had, trad men op onder denaam “Noordke Jongs“
De naam komt van Noordik, het deel van het dorp Vasse, waar de kerk staat.
In de loop van het eerste jaarheeft men reeds verschillende optredens die onder de naam “Noordke Jongs” of “Vasser Jongs”plaatsvinden.

Hoe het verder ging:
In de loop van 1969 blijkt al ras dat de leeftijd van dhr. Holtman hem parten begint te spelen. Daarnaast speelt het feit, dat hij gehaald en gebracht moet worden van en naar zijn woonplaats Vriezenveen. Deze zijn er de oorzaak van dat hij in 1970 stopt met de leiding. Een opvolger wordt er gevonden in eigen gelederen. Het is Paul Lummen, die de leerlingenopleiding in Vasse en Langeveen in handen heeft en daarnaast bezig is met een studie aan het Twents Conservatorium.

Optredens:
In de jaren daarna werd er geregeld opgetreden, bijvoorbeeld op nieuwjaarsdag bij Tante Sien, of op het Heideblütenfest in Uelsen en verschillende keren op het Schützenfest in Uelsen.
Nadat men in Zenderen een aantal jaren had gespeeld, vroeg de pas opgerichte Carnavalsvereniging uit Geesteren of de kapel bij hen de avonden kon opvrolijken met de Vasserse boerenkapel-klanken. Nou dat wilden de jongens uit Vasse wel. Ze hebben er heel wat jaren de carnavalsdeuntjes geblazen eer de plaatselijke kapel het overnam.
Daarna ging men richting Vasse waar men zich ook in het carnavals gedruis stortte.

De kleding
De officiële kledij bestond in de beginjaren uit een blauwe boerenkiel, zwarte pet, rode zakdoek en keurig blank geschuurde klompen. De petten werden speciaal uit Duitsland gehaald door Frans Nijhuis. Het was wel opvallend dat verschillende artikelen steeds opnieuw moesten worden nabesteld. Tijdens optredens zijn er verschillende keren zakdoeken en klompen verkocht. Toen de kapel in 1972 moest spelen op het Schützenfest in Uelsen, moest een aantal muzikanten op kousenvoeten de terugweg aanvaarden.
In 1979, toen de kapel op concours ging en netjes voor de dag wilde komen, zijn alle muzikanten weer in een nieuwe kiel gestoken. Deze hebben ze echter niet lang gedragen want in december 1980 veranderde men volledig van kleding. Het witte overhemd met wijde mouwen, rode hesje en zwarte broek werd de nieuwe outfit.

Frühschoppen
In 1979 wordt voor de eerste keer het wijd en zijd bekend staande Frühschoppen georganiseerd samen met de Tiroler kapel “De Papsleef’n” uit Geesteren.
In 2003 werd het 25-jarig jubileum gevierd.
Op de sites van het ‘frühschoppen” is hierover meer te zien en te lezen.

De naam:
In het jaar 1970 komt men de naam “De Kleufkluppels” voor het eerst tegen. Een vaste naam was nodig, omdat het aantal optredens steeds meer toenam. De keuze van de naam wordt wel eens verschillend uitgelegd. De een heeft het over een oorsprong in de relatie met het indertijd zeer beroemde nummer ‘Tiroler Holzhacker Buab’n’ met de wenk naar hakhout of de hiervoor Twentse naam “Kleufkluppel”. Een ander beweert dat de muzikanten in die tijd zo slecht speelden, dat het brandhout (= kleufkluppel) was.
Hoewel in beide meningen wel een kern van waarheid kan zitten luidt de officiële uitleg echter:

“Het Twentse woord ‘kleufkluppel‘ is de benaming van een stuk hout dat je in een open haardvuur of kachel gooit. Het vuur en de warmte die een kleufkluppel kan geven, vind je nog steeds terug onder onze muzikanten”.

Voor inlichtingen/informatie:

Laurens Veer
De Zoekebrink  7
Vasse     tel. 0546- 680521
e-mail: l.veer@nrt.nl