↑ Terug naar Fruhschoppen

Historie

Een korte terugblik over 25 jaar.


Een stukje verleden (geschiedenis):

In 1979 wordt voor de eerste keer het inmiddels wijd en zijd bekend staande Frühschoppen georganiseerd. Het is een idee dat naar voren kwam in een overleg tussen Hennie Ophof uit Geesteren en Paul Lummen uit Vasse. Genoemde heren zaten indertijd onder het genot van een pilsje, gezellig te babbelen over de muziek in het algemeen en de kapellen in het bijzonder. Hierbij ontstond het idee om een keer samen op te treden. De Kleufkluppels uit Vasse en de Papsleef’n kapel uit Geesteren. Na overleg met de achterban, die hierover zeer enthousiast was, vond het eerste optreden plaats in augustus 1979 tijdens het jaarlijkse school- en volksfeest in Vasse. Het concert sloeg enorm aan. Een kleine duizend bezoekers bezochten het concert dat ruim anderhalf uur uit liep. Vasse stond paf. Een evenement werd geboren. Vanaf het begin is het uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt van de kapel, met elk jaar weer ruim 1500 tot 2000 bezoekers. De eerste 10 jaar stond het Frühschoppen in Vasse in het teken van deze beide kapellen. Altijd met groot succes. Toen in 1988 voor de 10e keer het Frühschoppen zou worden gehouden werd afgeweken van het vaste patroon door een derde kapel in het programma op te nemen. Men wilde voorkomen dat het Frühschoppen eentonig of saai ging worden door altijd met dezelfde kapellen op te treden. Een frisse wind zou zeer welkom zijn – vond men – voor het altijd in groten getale opkomende publiek. Naast Vasse en Geesteren werden er in de jaren daarop verschillende kapellen uitgenodigd. De kapellen die in de loop der jaren o.a. deelgenomen hebben aan het Frühschoppen zijn: Tirolerkapel De Papsleef’n uit Geesteren, De Bonkenbargkapel uit Oldenzaal, De Luttermuzikanten uit de Lutte, Die Enschländer uit Enschede, de Vjenneländer muzikanten uit Vriezenveen, De Haaksbergse muzikanten uit Haaksbergen, de Berkel kapel uit Haarlo, Loarn’s plezear uit Laren (Gelderland) en de Eschländerkapel uit Hellendoorn.

Dat er tussen de optredens tijd nodig is om de muzikanten te laten plaats nemen, de geluidsinstallatie klaar te zetten en op een juiste wijze in te stellen, moge duidelijk zijn. Voor een welkome afwisseling werd er altijd gezocht naar een gezellige praatjesmaker, die het programma aan elkaar kon kletsen. Van de eigen muzikanten was dit natuurlijk Laurens Veer, maar die had daarnaast ook andere verplichtingen. De echte kletsmajoors waren de conferenciers die elk jaar optraden en het publiek vermaakten met hun grappen en grollen. De conferenciers die tijdens het Frühschoppen zijn opgetreden zijn o.a.: Gait oet ‘t Klooster, Toon oet Olnzel, Mans en Graats, Peer oet Hardenberg, de Zwoagers oet Lichten-voorde, Marinus Ruumpol, Henske oet Lonneker, Fons Platenkamp en de Gaarv’n Scheeters Geesteren.

Naast deze praatjesmakers heeft in het verleden het dames- harmonica-duo  “Annie&Marie”  met hun muzikale talenten de pauzes tussen de kapellen opgevuld. Ook zij  zullen ook tijdens het 25-jarig jubileum ‘acte de precence’ geven.

Tot op heden mag het Fruhschoppen in Vasse nog steeds niet klagen over het weer en de toeschouwers.
Elk jaar weet zit het gehele terras afgeladen vol en  …  laat het weer ons bijna nooit in de steek. In de afgelopen 33 jaar slechts 2 x !!!  moeten uitwijken naar de zaal binnen.
Vasse, mei 2012

 

************************************************************************************

wentscheCourant/Tubantia

VASSE – In de grondig opgeknapte kern van Vasse was nauwelijks nog een parkeersplaatsje vrij, gistermiddag. Oorzaak: de 23ste editie van het früschoppen, in de lommerrijke tuin van Tante Sien. Daar was, toen de muzikanten zich eenmaal aan het spelen hadden gezet, geen lege plaats meer te vinden………
Het zo’n drie uur durende muzikale feestje kon zich geheel in de buitenlucht afspelen. 

************************************************************************************


Kapellen die hebben deelgenomen : t/m  het frühschoppen 2002

naam plaats Deelname jaar aantal
1 De Kleufkluppels Vasse 1979-2002 24
2 De Papsleef’n kapel Geesteren 1979 t/m 1990  ’94 ‘95‘94 14
3 De Luttermuzikanen De Lutte ’88 !  ’90 ‘97 3
4 De Bonkenbargkapel Oldenzaal ’89  ‘99 2
5 De Vjennelander Musikanten Vriezenveen ’91  ‘95 2
6 Die Enschlander Muzikanten Enschede ’91 ’92 ’93 ‘97 4
7 Haakbergse Muzikanten Haaksbergen ’92  ‘93 2
8 De Berkelkapel Haarlo ‘94 1
9 Loarn’s Plezeer Laren (Gld) ‘96 1
10 De Eschlanderkapel Hellendoorn ‘96 1
11 Het Twents Blaasorkest Zenderen ‘98 1
12 De Optimisten Breedenbroek ’98 ’99 ‘00 3
13 De Knollentrekkers Borculo ‘00 1
14 De Slingelandkapel Beltum ‘01 1
15 De Isseltaler Musikanten Rheden ’01 ‘02 2
16 De Reggestad muzikanten Goor ‘02 1

Optredens Gastkapellen van af 2003:

2003 De Hambergmuzikanten
De Reggestad muzikanten
De Haaksberger muzikanten
Twents blaasorkest
Vjenneländer muzikanten en Eschländerkapel
De Iseltaler Musikanten
De Berkelkapel
De Slingelandkapel
De Luttermuzikanten
25 jaar  Fruhschoppen

zaterdag: Gloria2004Twenteland Kapel
De Hamberg Muzikantenzaterdag: Ruhrpottsteirer2005De Twenteland Kapel
De Tiroler Tukkers 2006De Haaksberger Muzikanten
De Hamberg Muzikanten
De Vechtekrainer125 jarig bestaan “Tante Sien”
zaterdag: Tufaranka
Peer oet Hardenberg2007De Haaksberger Muzikanten
De Hamberg Muzikanten
De Vechtekrainer 2008De Luttermuzikanten
De Twenteland Kapel 2009De Eschländerkapel
Vinocanka 2010Oberkrainerherz
De OptimistenDieksie uut Vroomshoop

2011

Haaksberger Muzikanten
De OptimistenKarel van de Kate